Background Image

Expositie Huineman in Mus...

Expositie Huineman in Museum Hulst

• Startdatum: 01-06-2019
  • Einddatum 30-06-2019
  • Registratie Startdatum 01-06-2019
  • Max. deelnemers Onbeperkt
  • Sluitingsdatum 30-06-2019
  • Prijs per persoon Gratis

• Beschrijving
  • Info
  • Voor de expositie “Tears from Heaven” kregen we de beschikking over het 7-luik geschilderd door Kornelis Jacobus Huineman. We noemden dat toen “een herontdekt meesterwerk”. Over de schilder zelf wisten we eigenlijk maar weinig. Wel was er een schilderij van hem in de collectie van het museum van de Basiliek maar daarover was weinig bekend.

Redenen genoeg om ons eens te verdiepen in deze schilder. Het resultaat was dat we een flinke hoeveelheid schilderijen en tekeningen konden lokaliseren, zowel bij de gemeente Terneuzen als in de collectie van de familie van de schilder en bij verschillende particulieren. Voldoende materiaal voor een interessante expositie. Ondertussen waren we in gesprek gekomen met Paul van der Velde die al eens iets over de schilder had gepubliceerd en al snel ontstond het idee een boek over K.J. Huineman te schrijven. Een interessant aspect en actueel in het komende bevrijdingsjaar is zijn rol tijdens de bevrijding. Hij heeft in het verzet gezeten en heeft na de bevrijding, ook in opdracht van het Engelse leger, verschillende schetsen gemaakt van schepen op de Schelde, van oorlogsschade en van soldaten. Ook zijn er portretten van medeverzetsstrijders.

De belangrijkste aanleiding om in Hulst deze expositie te organiseren is dat hij veel schilderijen en tekeningen van Hulst heeft gemaakt. De Basiliek had daarbij zijn bijzondere aandacht. Hij werd dan ook Ko Basiliek genoemd.

De expositie wordt ingedeeld in de volgende thema’s: Hulst en omgeving, de Basiliek, verzet en bevrijding, (zelf)portretten, landschappen, religie en (sociale)strijd. Ook is er een vitrine met persoonlijke documenten en tekengereedschap. Gezien het grote aantal objecten is de expositie niet alleen in het museumgebouw maar ook in twee zalen van het Landshuis. Tijdens de opening van de expositie op 29 maart om 19.30 uur zal ook het boek over Huineman dat naar aanleiding van deze expositie is geschreven worden gepresenteerd.