Background Image

Funerair agenda

Agenda 2018

24 december vanaf 17.00 uur: lichtjes op Oorlogsgraven Gemeente Hulst.
Contact: Ilse Thuy 06-13651078

Sedert 2015 is er een landelijk initiatief waarbij op Kerstavond 24 december kaarsen worden geplaatst op oorlogsgraven. Dit initiatief is geboren uit dankbaarheid voor de miljoenen mensen die als gevolg van oorlogshandelingen gedurende de Tweede Wereldoorlog zijn gestorven. Dankzij hen leven we nu in vrede. In 2016 deden hieraan 263 begraafplaatsen mee. De website waarop u meer informatie kunt vinden over dit initiatief is https://lichtjesopoorlogsgraven.jimdo.com/. In 2017 deden we hier ook aan mee en waren mensen aanwezig op de gemeentelijke begraafplaatsen: Zoutestraat Hulst, Hulsterweg Kloosterzande en die te Graauw. De respons was gering maar het was desondanks een mooie ervaring. Besloten is om het op kerstavond 24/12 wederom te herhalen. Vanaf 17.00 uur zullen er enkele vrijwilligers aanwezig zijn op de begraafplaats aan de Zoutestraat. Op de andere twee begraafplaatsen worden door de werkgroep uit eerbetoon kaarsjes geplaatst maar deze zullen niet bemand worden.

Agenda 2019

Werkzaamheden Begraafplaats Zoutestraat Hulst.
Contact: Lia De Letter-Beeckman: 06-40102200

Grof onderhoudswerk op 23 maart van 09.30 tot 12.00 uur. Gedurende deze ochtend wordt er vooral gesaneerd. Dit houdt in, het verwijderen van bomen, klimop en struiken die graven overwoekeren en kapotdrukken. Gaarne zelf gereedschap meenemen. Er is geen electriciteit aanwezig.

Gedurende de maanden april t/m oktober wordt er elke derde zaterdag van de maand van 09.00 tot 12.00 uur op deze begraafplaats gewerkt. Iedereen die een paar uurtjes mee wil doen, is van harte welkom ongeacht of men nu lid is van de vereniging of niet. Data zijn: 20/4, 18/5, 15/6, 20/7, 17/8, 13/9(!) en 19/10.

Bovendien zijn er in juni t/m september ook enkele avonden dat er wordt gewerkt van 19.00 tot 21.00 uur. Dit zijn: 6/6, 4/7, 8/8, 5/9.

Verzamelen steeds bij de hoofdingang aan de Zoutestraat. Daar is ook een parkeerterreintje.

De werkzaamheden bestaan uit het vrijmaken/houden van grafmonumenten van zaailingen van bomen en struiken, het doen van kleine reparaties, het aanharken van de grond tussen de monumenten, het inventariseren en fotograferen van graven.

Bij regen gaan de werkzaamheden niet door en wordt de werkochtend automatisch verplaatst naar de daar opvolgende zaterdag.

 
Week van de Begraafplaats: zaterdag 25 mei t/m zondag 2 juni

Oorsprong
De Week van de Begraafplaats is een initiatief van de Association of Significant Cemeteries in Europe (ASCE). Bij deze organisatie zijn 179 begraafplaatsen uit 22 Europese landen aangesloten. Het doel is om de Europese begraafplaatsen onder de aandacht te brengen als fundamenteel onderdeel van ons erfgoed.
Erfgoed
Een begraafplaats is zoveel meer dan een sociale voorziening. Tijdens de Week van de Begraafplaats lichten de vele enthousiaste beheerders u graag voor over de natuurwaarde en het historische belang van de begraafplaats. U komt meer te weten over rituelen en kunstuitingen op de begraafplaats. Maar natuurlijk ook over de mogelijkheden op het gebied van graven en asbestemmingen, onderhoud en kosten. In het land worden allerlei activiteiten georganiseerd, zoals rondleidingen, lezingen, concerten, thematentoonstellingen, open dagen, et cetera.
Organisatie
De Landelijke Organisatie van Begraafplaatsen (LOB), Vereniging De Terebinth en de Branche Vereniging Ondernemers Begraafplaatsbeheer (BVOB) faciliteren deze gebeurtenis. De Week (in totaal negen dagen, inclusief twee weekenden) wordt jaarlijks gepland rond de laatste dagen van mei en de eerste dagen van juni.
Hulst
Op zaterdag 25 mei en zondag 2 juni worden een aantal rondleidingen verzorgd op de historische begraafplaats Zoutestraat, die van 1870 tot en met 1986 in gebruik is geweest. Centraal hierbij staan geschiedenis, de indeling en het gebruik, monumentaal roodgoed en bijzondere grafmonumenten. Elke rondleiding duurt ongeveer 2 uur. Tijden: 10.00 uur en 14.00 uur.

 

Open monumentendag 7 en/of 8 september

Programma volgt.

 

 

19 september 19.00 uur: herdenking slachtoffers beschietingen september 1944 en andere oorlogsslachtoffers.

Programma volgt: contact Ilse Thuy 06-13651078.